Krwawiące dziąsła zawsze są niepokojącym objawem sygnalizującym stan zapalny w jamie ustnej. Może rozwijać się on na skutek poważnych chorób metabolicznych (np. cukrzycy) lub typowych schorzeń jamy ustnej – paradontozy. Krwawienie najczęściej pojawia się podczas szczotkowania zębów lub w trakcie jedzenia twardych produktów. Jakie są przyczyny krwawiących dziąseł i jakie działania podjąć, aby im zapobiegać?
Krwawiące dziąsła – przyczyny i czynniki ryzyka
Krwawienie dziąseł to objaw, którego nie wolno lekceważyć. Zawsze świadczy o niepokojących zmianach w organizmie, a bagatelizowanie tej kwestii może prowadzić do rozwoju paradontozy i w efekcie – wypadania zębów. Krwawienie dziąseł może świadczyć również o rozwoju chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca czy nadciśnienie.
Do czynników ryzyka należy1:
- niewłaściwa higiena jamy ustnej;
- wiek – osoby starsze są bardziej narażone na krwawienie dziąseł;
- płeć męska;
- niewłaściwe uzupełnienie protetyczne lub wady zgryzu;
- otyłość, szczególnie brzuszna;
- czynniki genetyczne (choroby przyzębia);
- dieta bogata w cukry i konserwanty;
- palenie papierosów;
- choroby zespołu metabolicznego, np. cukrzyca czy sercowo-naczyniowe, np. choroba wieńcowa, nadciśnienie.
W rozwoju stanu zapalnego dziąseł, i tym samym ich krwawienia, szczególne znaczenie ma palenie papierosów, niezdrowa dieta oraz nieprawidłowa higiena jamy ustnej. Te 3 czynniki powodują namnażanie się bakterii, które z czasem tworzą swoje „skupiska”, określane jako płytka nazębna. Ich nagromadzenie osłabia tkanki w obrębie jamy ustnej, co wywołuje stan zapalny.
Krwawienie dziąseł – objawy towarzyszące
Krwawienie dziąseł zwykle pojawia się w czasie szczotkowania lub jedzenia i często towarzyszą temu objawy dodatkowe – dziąsła są opuchnięcie i zaczerwienione. Typowym symptomem towarzyszącym jest również nadwrażliwość zębów na ciepłe i zimne produkty oraz nieprzyjemny zapach z ust1. Warto mieć na uwadze fakt, że lekceważenie krwawienia dziąseł i innych objawów pogłębia stan zapalny, a to z czasem powoduje odsłonięcie szyjki zęba oraz jego większą ruchomość, w efekcie grożąc jego utratą.
Krwawienie dziąseł – jak zapobiegać?
Aby uchronić się przed krwawieniem dziąseł, należy postawić przede wszystkim na dobrą higienę jamy ustnej. Podstawą jest zarówno wybór odpowiedniej szczoteczki do zębów, jak i preparatów do czyszczenia jamy ustnej. Na co zwrócić uwagę w tym zakresie? Szczoteczka powinna mieć włosie średniej twardości, a w okresie kiedy towarzyszy nam krwawienie dziąseł czy inne objawy stanu zapalnego – miękkie. Pasta i płyn do płukania jamy ustnej, aby były skuteczne, muszą opierać się na przeciwbakteryjnych składnikach2, takich jak np. chlorheksydyna.
W preparatach SeptOral chlorheksydyna występuje wraz innymi, dodatkowymi składnikami. Dzięki temu preparaty te zmniejszają nadwrażliwość zębów, krwawienie dziąseł, łagodzą stan zapalny i przyspieszają cały proces regeneracji. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość mleczanu glinu – substancja ta redukuje krwawienie i pomaga usuwać płytkę nazębną, z kolei kwas hialuronowy i tauryna przyśpieszają procesy gojenia się oraz regeneracji tkanki jamy ustnej. Tym samym mogą okazać się skutecznym wsparciem w leczeniu stanów zapalnych dziąseł.
Warto mieć na uwadze fakt, że odpowiednia higiena jamy ustnej to klucz do zachowania zdrowych dziąseł i najlepsza profilaktyka przed rozwojem chorób w ich obrębie.
Bibliografia:
- Kłosińska, A., Nowacka, M. „Choroby przyzębia a ryzyko chorób sercowo−naczyniowych — przegląd badań epidemiologicznych”, Kardiologia Polska, 8, 2010.
- Higiena jamy ustnej dorosłych pacjentów | Stomatologia – Medycyna Praktyczna dla pacjentów (mp.pl) (dostęp 07.06)